IJsvogel

De ijsvogel (Alcedo atthis) is een prachtige vogel die bekend staat om zijn levendige kleuren en gracieuze vlucht. Met zijn kenmerkende blauwe en oranje verenkleed is de ijsvogel een opvallende verschijning aan de waterkant. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de ijsvogel, inclusief zijn uiterlijk, geluid, leefgebied, voeding, voortplanting, broedseizoen, bedreigde status, familie en vergelijkbare vogels.

Uiterlijk van de ijsvogel

De ijsvogel heeft een compacte en gestroomlijnde lichaamsbouw, met een lengte van ongeveer 16 centimeter. Hij heeft een opvallend blauw verenkleed op de rug en de vleugels, met een oranje buik en onderkant. De kop van de ijsvogel is groot en heeft een korte snavel die scherp en puntig is.

Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke ijsvogels is moeilijk waarneembaar op basis van uiterlijk. Beide geslachten hebben vergelijkbare kleuren en patronen. Soms kan het mannetje een iets helderdere kleur blauw hebben, maar over het algemeen zijn ze visueel erg moeilijk van elkaar te onderscheiden.

IJsvogel geluid

De ijsvogel staat bekend om zijn kenmerkende geluid, dat lijkt op een scherp en fluitend “tsii-tsiiee” geluid. Dit geluid wordt vaak gebruikt als een territoriale roep om andere ijsvogels te waarschuwen voor hun aanwezigheid. Naast deze territoriale roep hebben ijsvogels ook andere geluiden, zoals een zacht gekwetter tijdens het vliegen of een schraperig geluid wanneer ze zichzelf schoonmaken met hun snavel.

Leefgebied

De ijsvogel is te vinden in een breed scala aan leefgebieden, maar heeft een sterke voorkeur voor heldere, stromende wateren zoals rivieren, beken en meren. Ze zijn vaak te vinden in gebieden met overhangende takken, rietkragen en voldoende visvoorraad. De ijsvogel is inheems in Europa, Azië en Noord-Afrika.

Voeding

De ijsvogel is een gespecialiseerde viseter en voedt zich hoofdzakelijk met vis. Hij jaagt op kleine visjes die in het water leven, zoals stekelbaarsjes en jonge karper. De jachttechniek van de ijsvogel is spectaculair om te zien. Vanaf een uitkijkpunt boven het water duikt hij plotseling naar beneden en grijpt zijn prooi met zijn scherpe snavel.

Enkele belangrijke kenmerken van de voeding van de ijsvogel zijn:

 • Gespecialiseerde viseter
 • Jaagt op kleine visjes
 • Duikt vanaf een uitkijkpunt naar beneden om prooi te grijpen

Voortplanting

De ijsvogel heeft een monogaam broedsysteem, wat betekent dat ze een vaste partner hebben gedurende het broedseizoen. Het paartje werkt samen om een nest te bouwen, meestal in een steile oever van een rivier of een zandbank. Het nest bestaat uit een tunnel die eindigt in een nestkamer waar de eieren worden gelegd.

IJsvogel broedseizoen

Het broedseizoen van de ijsvogel begint meestal in het vroege voorjaar, rond maart of april. Het vrouwtje legt meestal een legsel van 6 tot 7 witte eieren. Beide ouders zijn betrokken bij het uitbroeden van de eieren, die ongeveer 19 tot 21 dagen duren. Na het uitkomen worden de jongen gevoed door zowel het mannetje als het vrouwtje, en na ongeveer 24 tot 25 dagen verlaten ze het nest.

Enkele kenmerken van het broedseizoen van de ijsvogel zijn:

 • Broedseizoen begint in maart of april
 • Vrouw legt meestal 6 tot 7 eieren
 • Bebroedingsperiode van 19 tot 21 dagen
 • Jongen verlaten het nest na ongeveer 24 tot 25 dagen

Bedreigde status

De ijsvogel wordt momenteel niet als een bedreigde diersoort beschouwd. De populatieomvang varieert echter sterk tussen verschillende regio’s en kan worden beïnvloed door factoren zoals habitatverlies, vervuiling van waterlichamen en verstoring van broedgebieden. In sommige gebieden worden conservatie-inspanningen ondernomen om de ijsvogelpopulatie te beschermen en te behouden.

Familie

De ijsvogel behoort tot de familie Alcedinidae, ook wel bekend als de ijsvogelfamilie. Andere vogels die tot dezelfde familie behoren zijn onder andere:

 • Reuzenijsvogel (Megaceryle maxima)
 • Mangroveijsvogel (Halcyon senegalensis)
 • Bonte ijsvogel (Ceyx lepidus)

Vergelijkbare vogels

Hoewel de ijsvogel een unieke vogelsoort is, zijn er enkele vogels die qua uiterlijk enigszins op hem lijken, maar niet tot dezelfde familie behoren. Enkele vergelijkbare vogels zijn:

 • Bijeneter (Merops apiaster)
 • Kleine ijsvogelvlinder (Papilio nireus)
 • Koninginnepage (Papilio machaon)

Hoewel deze vogels enige gelijkenis kunnen vertonen met de ijsvogel, hebben ze elk hun eigen specifieke kenmerken en gedragingen die hen onderscheiden van elkaar.