Kleine jager

De kleine jager, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Stercorarius parasiticus, is een fascinerende vogelsoort die voorkomt in de kustgebieden van Nederland. Met zijn kenmerkende uiterlijk en gedrag is de kleine jager een opvallende verschijning in het vogelrijk.

Uiterlijk van de kleine jager

De kleine jager is een middelgrote zeevogel met een spanwijdte van ongeveer 100 cm. Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke kleine jagers is minimaal; beide geslachten hebben een vergelijkbaar uiterlijk. Ze hebben een donkere bovenzijde en een witte onderzijde. Hun vleugels zijn smal en puntig, wat hen in staat stelt om snel en behendig te vliegen. Een opvallend kenmerk van de kleine jager is de zwarte kap op zijn hoofd, die zich uitstrekt tot achter zijn ogen.

Kleine jager geluid

De kleine jager staat bekend om zijn luide en schrille roep. Het geluid dat ze maken is moeilijk te beschrijven, maar het lijkt op een schreeuwende lach. Deze roep wordt vaak gehoord wanneer de vogels in de lucht zijn of tijdens hun territoriale gedrag.

Leefgebied

De kleine jager is een trekvogel en komt voornamelijk voor in de noordelijke wateren van de Atlantische Oceaan. In Nederland worden ze met name waargenomen langs de kustlijn en op de Waddeneilanden. Tijdens het broedseizoen vestigen ze zich op afgelegen eilanden en kliffen, waar ze hun nesten bouwen tussen het rotsachtige landschap.

Voeding

De kleine jager is een opportunistische jager en voedt zich voornamelijk met vis en andere zeedieren. Ze staan bekend om hun spectaculaire duikvluchten, waarbij ze van grote hoogte naar beneden duiken om hun prooi te vangen. Ze kunnen snelheden bereiken tot wel 100 km/u tijdens deze duikvluchten. Andere prooien die ze kunnen eten zijn kleine vogels, eieren en aas.

Enkele voorbeelden van voedsel dat de kleine jager eet zijn:
– Vis
– Schelpdieren
– Krill
– Inktvis

Voortplanting

De kleine jager is monogaam en vormt meestal een paar voor het leven. Het broedseizoen begint in mei en duurt tot augustus. Tijdens deze periode bouwen ze hun nesten op de rotsachtige kliffen of in het grasland van afgelegen eilanden. Het nest is een ondiepe kuil, bekleed met gras en ander plantaardig materiaal.

Kleine jager broedseizoen

– Mei tot augustus
– Bouwen nesten op afgelegen eilanden en kliffen
– Nest is een ondiepe kuil, bekleed met gras en ander plantaardig materiaal

Bedreigde status

De kleine jager wordt niet beschouwd als een bedreigde vogelsoort. Hun populatie is stabiel en er zijn geen directe bedreigingen bekend die hun voortbestaan in gevaar brengen.

Familie

De kleine jager behoort tot de familie Stercorariidae, ook wel bekend als de jagers. Andere vogels in dezelfde familie zijn onder andere:
Grote jager (Stercorarius skua)
Middelste jager (Stercorarius pomarinus)
Kleine alk (Alle alle)

Vergelijkbare vogels

Hoewel de kleine jager uniek is in zijn uiterlijk en gedrag, zijn er enkele vogelsoorten die op hem lijken maar niet tot dezelfde familie behoren. Enkele voorbeelden zijn:
Jan-van-gent (Morus bassanus)
Zeekoet (Uria aalge)
Noordse stormvogel (Fulmarus glacialis)

Met zijn kenmerkende uiterlijk, luide roep en indrukwekkende jachttechnieken is de kleine jager een bijzondere vogelsoort om te observeren. Als je geluk hebt, kun je deze vogels zien tijdens hun trektocht langs de Nederlandse kustlijn.