Witwangstern

De witwangstern, ook bekend onder de Latijnse naam Chlidonias hybrida, is een bijzondere vogelsoort die voorkomt in Nederland. Deze vogel staat bekend om zijn opvallende uiterlijk en kenmerkende geluid. In dit artikel zullen we meer leren over de witwangstern, zijn leefgebied, voeding, voortplanting en bedreigde status. Daarnaast zullen we ook kijken naar de familie van de witwangstern en vergelijkbare vogelsoorten.

Uiterlijk van de witwangstern

De witwangstern is een middelgrote vogel met een lengte van ongeveer 25 centimeter. Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben een witte onderkant en een zwarte bovenkant. De meest opvallende kenmerken zijn de witte wangen en de lange, gevorkte staart. Het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes is niet erg duidelijk, maar de mannetjes hebben vaak iets langere staartveren.

Witwangstern geluid

De witwangstern produceert een kenmerkend geluid dat lijkt op een scherp ‘ki-ki-ki’ geluid. Dit geluid wordt vaak gebruikt om te communiceren met andere vogels en om territoriale grenzen aan te geven.

Leefgebied

De witwangstern broedt in Nederland voornamelijk in moerasgebieden, zoals de Oostvaardersplassen en de Biesbosch. Deze vogels geven de voorkeur aan zoetwatermoerassen met rietvelden en open water. In de winter trekken ze naar Afrika, waar ze overwinteren in de buurt van meren, rivieren en kustgebieden.

Voeding

De witwangstern voedt zich hoofdzakelijk met kleine visjes, insecten en andere ongewervelde dieren. Ze jagen meestal in groepen en maken gebruik van hun scherpe snavel om hun prooi te vangen.

Enkele voorbeelden van voedsel dat ze eten:
– Visjes
– Insecten
– Kreeftjes
– Waterkevers

Voortplanting

De witwangstern is een monogaam en kolonievormend vogelsoort. Ze broeden in kolonies, vaak samen met andere sternsoorten. Het nest van de witwangstern wordt meestal gebouwd op een drijvend platform gemaakt van riet of andere waterplanten.

Witwangstern broedseizoen

Het broedseizoen van de witwangstern begint in mei en duurt tot augustus. Tijdens deze periode legt het vrouwtje 2 tot 4 eieren die ze met beide ouders bebroedt. Na ongeveer drie weken komen de eieren uit en worden de jongen gevoed door beide ouders. Na ongeveer 4 weken zijn de jongen vliegvlug en verlaten ze het nest.

Enkele kenmerken van het broedseizoen:
– Broedtijd: mei tot augustus
– Aantal eieren: 2 tot 4
– Broedduur: ongeveer 3 weken
– Vliegvlug: na ongeveer 4 weken

Bedreigde status

De witwangstern wordt beschouwd als een bedreigde vogelsoort in Nederland. Dit komt door verlies van leefgebied door landontwikkeling en watervervuiling. Daarnaast zijn ook veranderingen in de waterhuishouding van invloed op de populatie van de witwangstern.

Familie

De witwangstern behoort tot de familie van de sterns (Sternidae). Enkele andere vogelsoorten die behoren tot dezelfde familie zijn:
Zwarte stern (Chlidonias niger)
Visdief (Sterna hirundo)
Grote stern (Sterna sandvicensis)
Dwergstern (Sternula albifrons)

Vergelijkbare vogels

Hoewel de witwangstern unieke kenmerken heeft, zijn er ook enkele vogelsoorten die op deze soort lijken maar niet tot dezelfde familie behoren. Enkele voorbeelden zijn:
Zwartkopmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)
Kokmeeuw (Chroicocephalus ridibundus)
Fuut (Podiceps cristatus)
Zilvermeeuw (Larus argentatus)

Met zijn opvallende uiterlijk en kenmerkende geluid is de witwangstern een bijzondere vogelsoort die het waard is om te ontdekken. Het is belangrijk om deze vogels te beschermen en hun leefgebied te behouden, zodat we nog lang van hun aanwezigheid kunnen genieten.