Goudvink

De goudvink, ook wel bekend onder zijn Latijnse naam Pyrrhula pyrrhula, is een prachtige vogel die in Nederland voorkomt. Met zijn opvallende kleuren en kenmerkende geluid is de goudvink een geliefde soort onder vogelliefhebbers. In dit artikel zullen we meer te weten komen over deze bijzondere vogel.

Uiterlijk van de goudvink

De goudvink is een middelgrote vogel met een gedrongen lichaamsbouw. Het mannetje heeft een opvallend rood gekleurde borst en gezicht, terwijl het vrouwtje een meer bescheiden bruine kleur heeft. Beide geslachten hebben zwarte vleugels met witte strepen en een zwarte staart. De goudvink heeft een stevige, kegelvormige snavel die goed geschikt is voor het openen van zaden.

Goudvink geluid

Het geluid van de goudvink is luid en melodieus. Het mannetje zingt een herhaaldelijk ‘tsi-tsi-tsi’ geluid, terwijl het vrouwtje een zachtere roep heeft. Het zangrepertoire van de goudvink is uitgebreid en kan variĆ«ren afhankelijk van het individu.

Leefgebied

De goudvink komt voor in gemengde bossen, parken en tuinen met voldoende struikgewas. Ze geven de voorkeur aan rustige en beboste gebieden waar ze zich kunnen voeden en nestelen. In Nederland is de goudvink een standvogel, wat betekent dat ze het hele jaar door in ons land te vinden zijn.

Voeding

De voeding van de goudvink bestaat voornamelijk uit zaden en vruchten. Ze zijn vooral dol op de zaden van dennen- en sparrenbomen, maar eten ook graag bessen en knoppen. Daarnaast kunnen ze ook insecten en larven eten, vooral tijdens het broedseizoen.

Enkele voorbeelden van voeding van de goudvink zijn:
– Zaden van dennen- en sparrenbomen
– Bessen
– Knoppen
– Insecten en larven

Voortplanting

De goudvink begint met broeden in het vroege voorjaar, meestal in april. Het mannetje zingt uitbundig om een partner aan te trekken en territorium af te bakenen. Het vrouwtje bouwt het nest, meestal in een boom of struik, en legt 4-6 eieren. Beide ouders broeden de eieren uit en zorgen samen voor de jongen. Na ongeveer twee weken komen de eieren uit en na nog eens twee weken verlaten de jongen het nest.

Goudvink broedseizoen

– April: Begin van het broedseizoen
– Mei: Eieren worden gelegd
– Juni: Eieren komen uit en jongen verlaten het nest

Bedreigde status

De goudvink wordt niet beschouwd als een bedreigde diersoort. Hun populatie is stabiel en ze komen in redelijke aantallen voor in Nederland.

Familie

De goudvink behoort tot de familie van de vinkachtigen (Fringillidae). Andere vogels in dezelfde familie zijn onder andere:

Vink (Fringilla coelebs)
Keep (Fringilla montifringilla)
Sijs (Spinus spinus)

Vergelijkbare vogels

Er zijn enkele vogelsoorten die op de goudvink lijken, maar niet tot dezelfde familie behoren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

Kruisbek (Loxia curvirostra)
Appelvink (Coccothraustes coccothraustes)
Groenling (Chloris chloris)

De goudvink is een prachtige vogel die zeker de moeite waard is om te observeren en te bestuderen. Met zijn opvallende uiterlijk en melodieus gezang is de goudvink een welkome aanvulling op onze Nederlandse vogelwereld.