Kleine barmsijs

De kleine barmsijs, ook wel bekend onder de Latijnse naam Carduelis cabaret, is een kleine vogelsoort die behoort tot de vinkachtigen. Deze vogel is voornamelijk te vinden in de noordelijke delen van Europa, waaronder Nederland. De kleine barmsijs staat bekend om zijn kleurrijke verenkleed en zijn melodieus gezang. In dit artikel zullen we dieper ingaan op het uiterlijk, geluid, leefgebied, voeding, voortplanting, broedseizoen, bedreigde status, familie en vergelijkbare vogels van de kleine barmsijs.

Uiterlijk van de kleine barmsijs

De kleine barmsijs heeft een compacte lichaamsbouw en een korte, kegelvormige snavel. De mannetjes hebben een opvallend roodbruin verenkleed op de borst en buik, terwijl de rug en vleugels voornamelijk bruin zijn. De kop van het mannetje is zwart met een witte wenkbrauwstreep. De vrouwtjes daarentegen hebben een meer grijsgroen verenkleed met een lichtere buik en een fijn gestreepte rug. Het verschil in kleur en patroon tussen mannetjes en vrouwtjes is duidelijk zichtbaar, maar de algemene grootte van de vogel is ongeveer 12 centimeter.

Kleine barmsijs geluid

Het geluid van de kleine barmsijs is zacht en melodieus. Het bestaat voornamelijk uit korte, fluitende tonen die in een snel tempo worden herhaald. Mannetjes zingen vaak vanaf een verhoogde positie om hun territorium af te bakenen en vrouwtjes aan te trekken.

Leefgebied

De kleine barmsijs komt voornamelijk voor in naaldbossen en alpine gebieden. Ze geven de voorkeur aan open plekken met struikgewas en berkenbomen. In Nederland worden ze vooral gezien in de noordelijke provincies en in de duinen. Tijdens de wintermaanden trekken kleine barmsijzen naar lagere gebieden op zoek naar voedsel.

Voeding

De kleine barmsijs voedt zich voornamelijk met zaden van grassen en kruiden. Tijdens de zomermaanden eten ze ook insecten en hun larven om aan extra eiwitten te komen. Hieronder volgen enkele voorbeelden van voedsel dat de kleine barmsijs graag eet:
– Zaden van gras en kruiden
– Insecten en larven
– Knoppen en bloemblaadjes van planten

Voortplanting

Kleine barmsijzen broeden in de zomermaanden, meestal van mei tot juli. Het vrouwtje bouwt een klein, komvormig nest van takjes, mos en plantendons. Het nest wordt meestal laag in een struik of boom geplaatst, goed verscholen tussen de takken. Het vrouwtje legt gemiddeld 4 tot 6 eieren, die na ongeveer 12 dagen uitkomen. Beide ouders broeden de eieren uit en voeden de jongen met insecten en zaden.

Kleine barmsijs broedseizoen

Het broedseizoen van de kleine barmsijs vindt plaats in de zomermaanden, van mei tot juli. Tijdens deze periode is het mannetje zeer actief in het afbakenen van zijn territorium en het zingen om vrouwtjes aan te trekken. Na het broedseizoen trekken kleine barmsijzen in groepen weg naar andere gebieden om voedsel te zoeken.

Bedreigde status

De kleine barmsijs heeft momenteel geen bedreigde status en wordt beschouwd als een vogelsoort van minste zorg. Dit komt omdat ze een breed verspreid leefgebied hebben en hun populatie stabiel is.

Familie

De kleine barmsijs behoort tot de familie van de vinkachtigen (Fringillidae). Andere vogelsoorten die tot dezelfde familie behoren zijn onder andere:
Kneu
Groenling
Putter
Vink
Sijs

Vergelijkbare vogels

Er zijn enkele vogelsoorten die qua uiterlijk op de kleine barmsijs lijken, maar niet tot dezelfde familie behoren. Enkele voorbeelden zijn:
Goudvink
Roodborsttapuit
Kruisbek
Geelgors
Keep

Dit waren enkele kenmerken en feiten over de kleine barmsijs. Met zijn kleurrijke verenkleed en melodieus gezang is het een prachtige vogel om waar te nemen in de natuur.