Sprinkhaanzanger

De Sprinkhaanzanger, ook wel Locustella naevia genoemd, is een kleine zangvogel die behoort tot de familie van de zangers (Sylviidae). Deze vogelsoort komt voor in Europa, Aziƫ en Noord-Afrika en is vooral bekend om zijn karakteristieke zang.

Uiterlijk van de sprinkhaanzanger

De sprinkhaanzanger heeft een lengte van ongeveer 12 centimeter en een gewicht van 10 tot 14 gram. Het verenkleed van de mannetjes en vrouwtjes is vrijwel identiek. Ze hebben een bruine bovenzijde met donkere strepen en een lichte onderzijde met een witte keel. De staart is relatief kort en de snavel is dun en spits.

Sprinkhaanzanger geluid

De sprinkhaanzanger staat bekend om zijn typische zang, die lijkt op het geluid van een sprinkhaan. Het is een melodieus en ritmisch geluid dat voornamelijk tijdens de broedperiode wordt geproduceerd. Het gezang is voornamelijk te horen in de vroege ochtend en late avond.

Leefgebied

De sprinkhaanzanger komt voornamelijk voor in moerassen, rietvelden en natte graslanden. Het is een trekvogel die ‘s winters naar Afrika trekt en in de zomer terugkeert naar Europa om te broeden. In Nederland is de sprinkhaanzanger een zeldzame broedvogel, voornamelijk te vinden in het oosten en zuiden van het land.

Voeding

De sprinkhaanzanger voedt zich voornamelijk met insecten, zoals muggen, vliegen en kevers. Daarnaast eet hij ook kleine spinnen en andere ongewervelde dieren. Tijdens het broedseizoen kan de sprinkhaanzanger ook zaden en bessen eten om aan de energiebehoefte te voldoen.

– Insecten
– Spinnen
– Zaden
– Bessen

Voortplanting

De sprinkhaanzanger begint met broeden in de late lente. Het nest wordt gebouwd in dicht struikgewas of hoog gras, meestal vlak boven de grond. Het vrouwtje legt 4 tot 6 eieren, die ze alleen bebroedt. Na ongeveer 12 tot 14 dagen komen de eieren uit en worden de jongen gevoed door beide ouders. Na ongeveer 10 dagen verlaten de jongen het nest en worden ze zelfstandig.

Sprinkhaanzanger broedseizoen

– April tot augustus
– 4 tot 6 eieren
– Broedduur: 12 tot 14 dagen
– Jongen zelfstandig na ongeveer 10 dagen

Bedreigde status

De sprinkhaanzanger heeft momenteel geen bedreigde status en wordt als een stabiele vogelsoort beschouwd. Echter, vanwege het verlies van geschikt leefgebied, met name door ontwatering en intensieve landbouw, kan de populatie in de toekomst afnemen.

Familie

Kleine karekiet (Acrocephalus scirpaceus)
Bosrietzanger (Acrocephalus palustris)
Rietzanger (Acrocephalus schoenobaenus)
– Kleine spotvogel (Hippolais caligata)

Vergelijkbare vogels

Grasmus (Sylvia communis)
Braamsluiper (Sylvia curruca)
Tuinfluiter (Sylvia borin)
Nachtegaal (Luscinia megarhynchos)